Ootmarsum is het enige stadje in de gemeente Dinkelland. In 2023 telde het stadje 4.500 inwoners. Rond 1300 werden aan Ootmarsum stadsrechten verleend. Tot 2001 vormde Ootmarsum met enkele omliggende buurtschappen de gemeente Ootmarsum. In 2001 is de gemeente Ootmarsum met de gemeenten Denekamp en Weerselo gefuseerd tot de gemeente Dinkelland.

01

Verhouding man/vrouw

Ootmarsum bestaat uit 54% vrouw en 46% man.

02

Huishoudens

Ootmarsum bestaat uit 1.935 huishoudens, waarvan 43% gezin met kinderen.

03

Leeftijdopbouw

De grootste groep in Ootmarsum heeft een leeftijd van 45 - 65 jaar oud.

Vlöggeln

De Poaskearls lopen vanaf de Paasweide naar de stad, waar dan het vlöggeln begint. Aan de rand van de stad legt de oudste zijn rechterhand op de rug, waarna zijn “moat” zijn linkerhand daarin legt. Daarna volgen de andere Poaskearls in volgorde van aantal dienstjaren en daarachter volgt de voorzanger. Achter de voorzanger haakt jong en oud aan, waardoor er een lange keten van mensen ontstaat, die zich zingend door de straten en steegjes van de stad slingert. Onderweg trekt men rond stiepels en door een aantal gebouwen. Op de Markt rolt de lange slinger van mensen zich uiteindelijk op. Sinds 2015 staan de Paasgebruiken van de Poaskearls in Ootmarsum op lijst van Immaterieel Erfgoed in Nederland.

Engels' Tuin

Het karakteristieke stadspark Engels’ Tuin werd vernoemd naar juffertje Engels. Juffertje Engels is één van de laatste nazaten van de Drost van Ootmarsum. Zij liet het park begin 1917 na aan de stad en verklaarde op haar sterfbed dat zij na honderd jaar terug zou keren om te controleren of het park nog altijd openbaar zou zijn.

Ootmarsum

Dit pittoreske plaatsje staat bekend als hét kunststadje van het Oosten en dat is niet voor niets. Het centrum zelf is alleen al schilderachtig, maar je bezoekt er ook tientallen galerijen, ateliers en musea. Naast de gezellige horeca beschikt Ootmarsum ook over alle (dagelijkse) voorzieningen zoals bakker, slager, supermarkten, basisschool, sportgelegenheden en een gezondheidscentrum.

Een bezichtiging inplannen

Realworks koppeling. Formulier voor contactaanvragen.

"*" geeft vereiste velden aan

Een afspraak plannen

Vul onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met u op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deel dit item