Vasse
Frank Morskieft
NVM Makelaar
Neem contact op

Over Vasse

Vasse is een dorp in de Twentse gemeente Tubbergen. Vasse telt circa 900 inwoners, en profileert zich tijdens de plaatselijke Pinksterfeesten als “de Parel van Twente”.
Door de ligging in het Twentse essenlandschap afgewisseld door houtwallen, bos en heide, is Vasse een ideaal vertrekpunt voor wandel-, en fietstochten. De omliggende natuurgebieden zoals het dal van de Mosbeek, het Streu en het Springendal zijn uitermate geschikt voor deze tochten. Verder is er watermolen de Mast, gelegen aan de doorgaande weg richting Ootmarsum. Ook de watermolens van Bels in Mander en Frans in Hezingen zijn een bezoek waard.

De Rooms Katholieke parochiekerk H. Joseph te Vasse
Vasse ligt in een van de oudste bewoonde gebieden van Nederland, de diverse grafvelden in het naburige Mander en het Lädderke (richting Reutum) zijn de stille getuigen hiervan. Het bekendste grafheuvelveld is het Vasser Grafveld, dat bestaat uit 20 grafheuvels die in ouderdom variëren tussen de 4000 en 2500 jaar v.Chr. Tijdens opgravingen in de vorige eeuw zijn opmerkelijke vondsten gedaan, zoals “de man van Mander”. Deze vondsten zijn te vinden in het museum Twentse Welle te Enschede.
De R.K. Sint Josephkerk is ontworpen door architect J.G.J. van Roosmalen.
In Vasse zijn zoals in veel van oudsher Rooms Katholieke dorpen relatief veel horecagelegenheden aanwezig. De bekendste hier van is Tante Sien. Deze laatste wordt ook door cabaretier Herman Finkers aangehaald in sommige teksten en grappen.

Vasse kent nog steeds een kleine middenstand. Er zijn een supermarkt, een bakker, een ijssalon en een kapper in het dorp te vinden. In Vasse vindt ook het laatste onderdeel plaats van de Paasgebruiken van Ootmarsum: op tweede Pinksterdag gaan de acht Ootmarsumse poaskearls (paaskerels) ‘s ochtends in alle vroegte op de fiets naar de H. Mis in de kerk van Vasse, als afsluiting van hun activiteiten.
Op circa anderhalve kilometer ten zuiden van Vasse bevinden zich de zogenaamde teerputten, met een gezamenlijke oppervlakte van circa 24.000 m2. Hier werd tot de jaren zeventig van de vorige eeuw zuurteer en ander chemisch afval gestort in een voormalige zandafgraving. Er lijkt een oplossing te komen voor de sanering van de teerputten

 

Plaatsinformatie Vasse - Aantal inwoners 935

Verhouding man / vrouw

Huishoudens - aantal 340

Gemmidelde gezinsgrote: 2,7

Leeftijdsopbouw

Bron: CBS

Afbeeldingen Vasse

Aanbod in Vasse