Tubbergen

Tubbergen  is een plaats en gemeente in het noorden van Twente. Op 31 maart 2015 telde de gemeente 21.092 inwoners (bron: CBS) en een oppervlakte van 147,40 km². De gemeente Tubbergen maakt deel uit van de Regio Twente.

Geografie
De gemeente Tubbergen telt tien dorpskernen en daarnaast drie gehuchten zonder dorpskern te weten Haarle, Hezingen en Mander. Het gemeentehuis staat in Tubbergen. De gemeente grenst aan de gemeentes Uelsen (Duitsland), Dinkelland, Twenterand, Almelo en Borne.

Cultuur
• De rooms-katholieke Sint-Pancratiusbasiliek in het dorp Tubbergen bestaat uit een forse gotische toren en een neogotisch schip naar ontwerp van Alfred Tepe. De kerk heeft gebrandschilderde glas-in-loodramen gemaakt door vijf generaties van de glazeniersfamilie Nicolas. De kerk is op 5 januari 2000 door het Vaticaan verheven tot basiliek.
• Aan de rand van Tubbergen boven op de Tubbergse Es bevindt zich het standbeeld van Mgr. Dr. Schaepman. Het is een werk van de beeldhouwer August Falise en is onthuld op op 11 augustus 1927.
• Aan de rand van de gemeente voorbij Vasse ligt het natuurreservaat Het Springendal.
• Ten zuiden van Tubbergen bevindt zich de Kroezeboom op de Fleringer Es.
• Jaarlijks vindt er de kunstmanifestatie Glasrijk plaats.

Sport
In het verleden genoot Tubbergen enige landelijke bekendheid doordat er elk jaar internationale motorraces op een stratencircuit gehouden werden. Het circuit liep in een ruwweg driehoekige vorm tussen de dorpen Tubbergen, Albergen en Fleringen. Deze races werden tot 1984 gehouden. Bekende Nederlandse coureurs die elk jaar hun opwachting maakten in Tubbergen waren Jack Middelburg, Wil Hartog en Boet van Dulmen. Tegenwoordig is de oude traditie weer min of meer opgepakt en wordt jaarlijks een historische motorrace gereden op het circuit in Tubbergen.
Het dorp Tubbergen bezit diverse sportclubs, waaronder voetbalvereniging TVC ’28, volleybalvereniging Dynamo, tennisvereniging de Acehof, waterpolovereniging VKC ’03, Judovereniging THAG en wielertoerclub WTCT. Het eerste damesteam van de Tubbergse basketbalvereniging Jolly Jumpers (voormalig Eurosped Twente BV en Perik Jumpers) speelt in de Eredivisie van Nederland. Veel van de kerkdorpen hebben elk weer hun eigen sportverenigingen. Het dorp beschikt over een sporthal, de Burgemeester Verdegaalhal, en een overdekt zwembad, de Vlaskoel.