

Ootmarsum is de enige stad in de gemeente Dinkelland. Weliswaar niet de uiterlijke kenmerken van een stad, maar wel stadsrechten welke rond 1300 werden verleend. Tot 2001 vormde Ootmarsum met enkele omliggende buurtschappen de gemeente Ootmarsum. In 2001 is de gemeente Ootmarsum samen met de gemeenten Denekamp en Weerselo gefuseerd tot de gemeente Dinkelland.
Stukje geschiedenis van Ootmarsum
Rond 770 werd in Ootmarsum een van de eerste kerkjes in Twente gebouwd. Ootmarsum was rond het jaar 1000 een van de grootste parochies in Twente, westwaarts strekte het zich oorspronkelijk tot en met Almelo uit.
In de Middeleeuwen floreerde de handel in Ootmarsum, vanwege de gunstige ligging: zowel aan een belangrijke noord-zuid-route als aan de route West-Nederland – Noord-Duitsland. Rond 1300 werden aan Ootmarsum stadsrechten verleend. Vervolgens werd Ootmarsum, met de aanleg van een dubbele rij grachten en aarden wallen, een vestingstad. In het kader van de Tachtigjarige Oorlog vestigden Spanjaarden zich in Ootmarsum. Zij werden in 1597 door legers van Prins Maurits uit Ootmarsum verdreven, waarna de vesting ontmanteld werd. Een kogel in de kerk herinnert nog aan dit beleg.
Ten zuiden van het stadje lag een commanderij van de Duitse Orde. Later werd dit de havezate Huis Ootmarsum. Zowel stad als Huis zijn vereeuwigd door Jacob van Ruisdael (circa 1628-1682).
De opkomst van de industrie in Twente ging aan Ootmarsum voorbij; het bleef een akkerbouwstadje. Hierdoor stokte de ontwikkeling van Ootmarsum, wat in de tweede helft van de 20e eeuw een gunstig effect had op de toeristenindustrie: het nostalgische stadscentrum doet oude tijden herleven.
Siepelstad
Ootmarsum wordt ook wel siepelstad genoemd. De siepel (ui) wordt ook als toeristische trekpleister gebruikt. Drie keer per jaar tijdens de bouwvakvakantie is er een siepelmarkt, die bezoekers trekt uit de wijde omgeving.
De stad Ootmarsum is gesitueerd in Twente en staat bekend als kunststad van het Oosten, ook biedt de binnenstad een afwisselend aanbod aan leuke winkels, kleine musea, kerken, oude gebouwen, galerieën & diverse gezellige horeca gelegenheden.
Elke donderdag is er van 8.30 – 13.00 uur een warenmarkt & zondagsmiddags zijn de winkels & galerieën in de historische binnenstad geopend.
Ootmarsum is goed bereikbaar met de auto & het openbaar vervoer, op verschillende punten in en om Ootmarsum bevinden zich bushaltes.
Parkeervoorzieningen:
Ootmarsum heeft voldoende gelegenheid tot (gratis) parkeren in de blauwe zone.
In de siepelstad treft u ook nog eens het winkelcentrum ‘De Meijerij’ met o.a. de Albert Heijn, Lidl, Etos, een slagerij, bloemisterij en nog leuke winkels voor zowel de dagelijkse levensbehoeften als funshopping.
Hieronder enkele evenementen die georganiseerd worden in de historische binnenstad
van Ootmarsum ‘ware publiekstrekkers ‘ & gezellig om naartoe te gaan!
– KUNSTen op straat in de maand mei, www.kunstenopstraat.nl
– Siepelmarkten op laatste donderdag in juli & 1e & 2e donderdag in augustus, www.siepelmarkten.nl
– Kunstmarkt Ootmarsum in de maand augustus www.kunstinootmarsum.nl
– FashionSunday in de maand september, www.fashionsunday.nl
– Kerst & Kunst in de maand december , www.kerstenkunst.nl
We hopen dat u enthousiast bent & zich graag wilt vestigen in Ootmarsum
‘het stadje dat zo enig en ander is’!
Schilderachtige Ootmarsum & Engels ‘ Tuin
Ootmarsum is een schilderachtig stadje dat met z’n gezellige steegjes en pleinen is uitgegroeid tot één van de meest gewilde vakantiebestemmingen in Twente. Vroeger was Ootmarsum het centrum van de kerkelijke macht, maar vanwege de vele galeries staat het tegenwoordig bekend als het ‘kunststadje’.
Het karakteristieke stadspark de Engels ‘Tuin in Ootmarsum werd vernoemd naar juffertje Engels. Een van de laatste nazaten van de Drost van Ootmarsum. Zij liet het park begin vorige eeuw (1917) na aan de stad en verklaarde op haar sterfbed dat zij na honderd jaar terug zou keren om te controleren of het park nog altijd openbaar zou zijn.
English Tea in het stadspark de Engels ‘Tuin is mogelijk in het sfeervolle ingerichte theehuisje. Een heerlijke plek om even tot rust te komen…
Ootmarsum, dat is puur genieten op de grens van natuur en cultuur! Genieten van prachtige, creatieve kunst en authentieke Twentse cultuur in een kleurrijke, schilderachtige omgeving. De kern Ootmarsum biedt u alle mogelijkheden voor een veelzijdig en verrassend verblijf. Het is een unieke, inspirerende plek met karakter. Een plek met pure natuur, kunst, cultuur en fijne lifestyle-winkels en als mooi contrast het nuchtere boerenleven, met tractoren op de weg en bossen waarin je nog kunt verdwalen.
Vlöggeln
In Ootmarsum wordt Pasen zeer uitbundig gevierd door de rooms-katholieken, die het overgrote deel van de inwoners uitmaken. Op paaszaterdag kondigt de stadsomroeper om 12:00 uur ‘s middags het paasfeest aan. Om 13:00 uur rijden paaswagens naar het nabijgelegen Springendal om dennenhout te halen voor het paasvuur, rond 19.00 uur komen ze terug, beladen met dennenhout en rijden naar de paasweide voor de opbouw van het paasvuur.
Op eerste paasdag (zondag) maken de poaskearls (Paascommissie) om 8:30 en 14:15 een rondgang om de kerk en zingen daarbij paasliederen (de zgn. rondgang om de Wheme; wheme is een oud woord voor pastorie). Om 17:00 begint het Vlöggeln: hand-in-hand lopen de inwoners van Ootmarsum (en andere belangstellenden) in een lange sliert door het stadje (en door enkele cafés!) naar het marktplein om twee paasliederen te zingen (die telkens afwisselend worden herhaald) en daarna tot besluit de kinderen driemaal op te tillen, waardoor de Verrijzenis van Jezus-Christus wordt gesymboliseerd. Hierbij wordt ook driemaal “hoera” geroepen. Bij die tocht lopen de poaskearls voorop, de voorste rookt een grote sigaar.
Om 20:30 wordt het paasvuur door de Poaskearls aangestoken. Op Tweede Paasdag wordt dit alles herhaald, behalve het paasvuur. De oorsprong van dit vlöggelen is onzeker, maar het is een eeuwenoud gebruik. Mogelijk stamt het van een middeleeuwse processie van geestelijken. De Poaskearls zijn een opvallende verschijning, want het zijn jonge mannen gekleed in een lange regenjas en met een hoed op (jaren 50-look). De samenstelling van de groep Poaskearls wijzigt elk jaar. Men is vier jaar lid; de oudste twee haken af na Pasen en het jaar daarop zoeken de overgebleven zes er weer twee nieuwe bij. Die twee nieuwelingen worden voorgesteld op de avond van Goede Vrijdag voor de kerk (rond 19:00 uur). Voorwaarden om gevraagd te worden (wat als een grote eer wordt beschouwd) is dat men in Ootmarsum “geboren en getogen” is, katholiek is, en nog niet getrouwd. En: het mogen alleen mannen zijn! De groep Paoskearls wordt begeleid door een voorzanger (dat is steeds dezelfde, de functie wordt thans uitgeoefend door de heer Ben Morshuis) en verder loopt ook altijd een groep vaste meedoeners mee (veelal oud-paoskearls). Het paasvuur, dat afstamt van een voor-christelijk gebruik, komt veel vaker voor in de streek Twente, maar het vlöggelen is volstrekt uniek. Jaarlijks trekt het vele bezoekers.
Bezienswaardigheden
Het Springendal
Ten noorden van de (oude) gemeentegrens ligt natuurgebied Het Springendal. Dit bosrijke natuurgebied is 335 hectare groot en strekt zich uit tot aan Vasse (gemeente Tubbergen). In het noordwesten, midden op de Manderheide, de Cirkels van Jannink. Deze twee zuivere cirkels werden door genoemde Jannink aangelegd en gelden voor vliegers als een baken. Jannink had in Noord-Amerika gezien dat ronde akkers voordelen hebben op rechthoekige (geen vernielingen van de voren door tractoren) en legde ze daarom ook op zijn landgoed aan. Het gebied is dunbevolkt, maar behoort tot de eerste bewoonde gebieden van Nederland. Enkele historische grafheuvels zijn te vinden en zelfs de resten van een hunebed.