Agelo
Frank Morskieft
NVM Makelaar
Neem contact op

Over Agelo

Agelo  is een buurtschap in de Twentse gemeente Dinkelland en bestaat uit Groot- en Klein Agelo. Agelo heeft een hechte en betrokken gemeenschap. De buurtschap heeft de beschikking over een eigen basisschool, een eigen carnavals vereniging en diverse sportverenigingen. Agelo ligt prachtig in het Twentse landschap met de typerende, glooiende Essen.

Agelo is een overwegend agrarische gemeenschap. Bijzonder en uniek is de brooduitdeling.

De brooduitdeling is een zeer oud gebruik dat zich afspeelt op de Ageler Es. Hier werden vroeger, op maandag na Beloken Pinksteren, door boeren met een aandeel in de marke broden uitgedeeld aan armen. Hoewel de  aankleding van de ceremonie in 1956 enigszins gewijzigd werd, komen de boeren op die middag nog elk jaar bijeen om te bidden voor een goede oogst en ‒ in plaats van brood ‒ geld te schenken aan minder bedeelden. De plechtigheid speelt zich af op een open plek aan de Zonnenbergweg, op ongeveer een kilometer ten zuidwesten van Ootmarsum. De door hoge eiken en wat lagere begroeiing gemarkeerde plaats van handeling staat bekend onder de naam “‘n Boaken”.

Oorsprong van de brooduitdeling

Om de oorsprong van de jaarlijkse plechtigheid op de Ageler Es te verklaren, greep men jarenlang terug op een beschrijving uit het jaar 1874.Hierin lezen we dat in het jaar 1738, op 21 juni, een “donderschoer” (onweersbui) overkwam waaruit veel regen en hagelstenen zo dik als “doeveneier” (duiveneieren) vielen, waardoor grote schade aan huizen ontstond en veel roggevelden en ander gewas totaal werden verwoest.

Plaatsinformatie Agelo - Aantal inwoners 1565

Verhouding man / vrouw

Huishoudens - aantal 485

Gemmidelde gezinsgrote: 3,2

Leeftijdsopbouw

Bron: CBS

Afbeeldingen Agelo

Aanbod in Agelo